Te gyüttment vagy-e?

Bartha Annamária
Szerző: · 2015-07-01 | 17:56· Hegyen-völgyön

Sokalltál már be a várostól? Volt már veled úgy, hogy elég?! Nem bírod tovább a városi nyüzsgést, kell a pipacsos, vidéki idill. Mondd, álmodoztál már mendemondákból hallott falusi kertről, és azt kapirgáló csirkékről? Te tettél már ilyet?
Mert én igen!

 
Már sokszor fordult meg bennem ez a „távoli rokon”: a föld, a természet iránti szerelem érzése.
Egy ideje ott ciripel bennem – és ne tagadd, benned is! – , hogy fel kellene hagynom a kényelmes városi szolgáltatásokkal szegélyezett, pletykadús, érdektelen kispolgári létemmel. Pontosan azzal, a kocsmák félhomályából kikacsingató valóval.
 
Lehet, hogy épp te vagy az, aki már nekiindultál, de végül kudarcba fulladt az utad.

Fiatalok a Magyar Vidékért
Most komolyan! Ki ne vágyna erre az idillre?!

Nem tudom, csak azt, hogy a minap belebotlottam a hangzatos „Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítványba” (FMVA). Fiatalokba, akik lobogójukra tűzték az ember és természet kiegyensúlyozott viszonyának helyreállítását, a természetes környezet és a kertművelés megismerését. Ők egyszerű srácok és lányok, akik szeretnék hagyományainkat ápolni, a hímzéstől kezdve a földművelésig és ezzel egyúttal biztosítani a teret, ahol a vidékre vágyók tanulhatnak és belekóstolhatnak a veteményes művelésébe. Mindezt úgy, hogy az ősi gyökerekkel rendelkező agro kultúrát vegyítik a modern kor újításaival.

Az FMVA-nak még sok szép elgondolása van, de a tettek mezején is jeleskednek, ugyanis idén augusztusban első ízben szervezik meg a Gyüttment fesztivált, ahol az érdeklődök 4 napon keresztül ismerkedhetnek a vidéken élők tapasztaltaival. A fesztiválon lehetőség nyílik részt venni szakmai kerekasztal-beszélgetéseken, hagyományt ápolni, enni-inni és persze mulatni is.


 
A csoport várja a fenntartható fejlődés, szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás témakörében jártas emberek segítségét, tanácsát és természetesen az önkormányzatokat is, hogy együtt közösen útjára indulhasson a program, ami minket, romantikus álmodozókat közelebb visz vízióink megvalósításához.

 

Címkék: ,