A technológia biztosítja az élelmiszer-felesleg hasznosulását? 2. rész

Szolga Hajnal
Szerző: · 2017-11-21 | 15:43· Ki

Magyarországon mind civilektől, „alulról“ eredő, mind pedig „felülről“, a vállalkozói vagy kormányzati szektorból érkező élelmiszermentő kezdeményezésekkel is találkozhatunk. A külföldi példákhoz hasonló „start up“-ok azonban még nem jelentek meg, valamint az eddig vizsgált telefonos alkalmazásokat sem lehet még itthon használni. Azonban, ha minden igaz, ez már nem várat sokáig magára.

 

A külföldi élelmiszermentő és megosztó applikációkat bemutató cikkünket ITT találod.

 

Egyre több a magyar szociális vállalkozás

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a kereskedelmi és vendéglátó szektor, és karitatív szervezetek, önkormányzatok között mediál, hogy ingyenesen eljuttassa egyiktől a másikig a felhalmozott és el nem adott élelmiszert. A szervezet tehát közvetlenül nem lép kapcsolatba magánemberekkel, hanem partnerszervezetek adományozzák tovább az ételeket a rászorultak részére. 2005-ös indulásuk óta több mint 42,3 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 20,3 milliárd forintot. Sikerességét a TESCO kooperációjának is köszönheti, amely az „Én Tescóm“ néven közép- és kelet-európai piacain ételmentő tevékenységbe kezdett. A szervezet nemcsak az élelmiszerbankok világszervezetének tagja, de bekapcsolodott a savingfood.eu telefonos applikációval operáló ételmentő hálózatba Görögország, Belgium és Anglia kíséretében. Az alkalmazást Magyarországon is tesztelték, de egyelőre nálunk még nem aktív.

04_etelmaradek

Felhalmozódott és kiosztásra váró élelmiszer-felesleg

A reducefoodwaste szintén az “élelmiszerpolitikára” fókuszál, tevékenységét azonban nem közösségi adományozásból gyűjti, hanem elsősorban Európai Uniós pályázati forrásokat hív segítségül. Nemzetközi partnereivel megvalósította ennek alapján a Strefowa stratégiai projektet, mely nemcsak szakmai tanulmány kidolgozását, hanem gyakorlati „pilot“ programokat is tartalmaz. Ennek keretében félévente a Spar Magyarország Kft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ételosztást végez, de ebből szervezte meg a Hackathon sorozatot. A fiatalok nemzetközi találkozóján szintén az élelmiszermentés a cél, interaktív, web-alapú felületek létrehozásán fáradoznak.

HackNY Student Hackathon, April 9-10, 2011

A Hackathon mozgalom egyik nemzetközi találkozója

A teljesen önkéntes és adománygyűjtési alapon működő kezdeményezések közül fontos megemlíteni két hazai szervezet, a Food Not Bombs Budapest és a Budapest Bike Maffia tevékenységét. Míg előbbi piacokon megmaradt alapanyagokat gyűjt össze és ebből főz melegételt a rászorultak részére, addig utóbbi partnereitől, gazdaságokból, boltokból kap felajánlást a főzések megszervezéséhez.

Budapest Bike Maffia

Budapest Bike Maffia akció közben (Fotó: Máté Péter, Magyar Nemzet)

A tömeges ételtúltermelés redukálása mellett tehát a technológia nagy segítségére lehet az élelmiszermentő mozgalmaknak. A telefonos alkalmazásokkal, azaz a magánfelhasznalók által rutinszerűen használt app-ekkel elért pozitív eredmények nemcsak számottevő teljesítményt mutatnak, hanem hosszútávú, napi szokásokba beépülő mintákat hozhatnak létre. Az ételmentesen és annak jótékony környezeti hatásmechanizmusán túl az önkéntesség, a szolidaritás, a társadalmi összefogás erejét is erősíti.

Ha a globális piaci túltermelés ellen nem is, de a “felülről” érkező fogyasztói nyomás ellen kiállhatunk egyéni döntéseinkkel.

 

Címkék: ,