A technológia biztosítja az élelmiszer-felesleg hasznosulását? 1. rész

Szolga Hajnal
Szerző: · 2017-11-19 | 14:59· Ki

Évente 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki az EU-ban, melynek értéke 143 billió euró. Ebben persze a termesztés, feldolgozás, kereskedelem, viszonteladás és vendéglátóipar is benne van, de a kidobott ételek több mint 50%-a háztartásainkból kerül ki. Nyilván egyes jóléti országok többet pocsékolnak, míg mások nélkülöznek. A Földön élő 7,5 milliárd emberből 1 milliárd éhezik, miközben 12 milliárd emberre termelünk élelmiszert. Gobális szinten tehát az élelmiszer több mint egyharmada fogyasztás nélkül az enyészetté válik. 

 

Az élelmiszer-előállítás és az ételhulladék kapcsán hangsúlyos problémák merülnek fel, melyeknek környezeti, gazdasági és társadalmi hatásai vannak. A vízhasználat, a talajerózió, az energiafelhasználás, levegő-, zaj-, vízszennyezés, csomagolás hulladékkezelése és egyéb globális felmelegedést okozó tényezők is szerepet játszanak a folyamatban.
A riasztó veszélyek miatt forró téma ez az Európai Unió ülésein és az egyes nemzetek minisztériumai, valamint számos kormányzati és civil szervezet fókuszál a témát érintő felmérésekre és a lehetséges megoldásokra. A tengernyi rendezvény, kampány, szemléletformáló anyag mellett már sok hatékony eszköz is létrejött arra, hogyan kezeljük fogyasztói és vásárlási szokásainkat és redukáljuk élelmiszer-maradékainkat. Egy korábbi, 2015-ös cikkünkben már összefoglaltunk nemzetközi és itthoni példákat, milyen kreatív törekvések indultak el az élelmiszer hasznosulása érdekében, azóta azonban – a technikai fejlődésnek köszönhetően – , számos „start up“ (kreatív és/vagy szociális vállalkozás) alapult, melyek okostelefonon alkalmazható applikációkat hoztak létre.

01_food_waste

Átlagosan 100 kg élelmiszerhulladék kerül ki évente egy család háztartásából

 

Követhető nemzetközi példák

A Foodsharing az egyik legkorábbi kezdeményezés az élelmiszermentő társaságok közül. 2012-től működik és több mint 200 ezer regisztrált felhasználója van, melyből 25 ezer aktív „Foodsaver“. Adataik szerint eddig 7,8 millió kg élelmiszert mentettek meg.
Hogyan működik? Egy egyszerű regisztráció után térképen tekinthetjük meg, hogy a közelünkben milyen ételfelajánlások szerepelnek. Ezek nagy része privát ajánlat, de számos étterem, pékség, rendezvény is megosztja megmaradt vagy szavatossági idő lejárta előtt álló termékeit. A következő lépés már gyerekjáték: „kosárba“ kell tenni az ajánlatot és elsétálni érte. A szolgáltatás teljesen ingyenes. A nemzetközi mozgalom eddig Németországban, Svájcban és Ausztriában teljesedett ki, de honlapjukon folyamatosan várják új önkéntesek „nagykövetek“ és „ételmentők“ jelentkezését a világ bármely pontjáról.

 

A Too Good To Go 2015-ben alakult szervezet. Egy ingyenes applikációval szintén a közelünkben található éttermek, boltok, pékségek, rendezvények aznap megmaradt készételeit vagy alapanyagait vehetjük meg jutányos áron, 1-3 euró értékben. A „mindkét fél jól jár“ elven alapuló kezdeményezés eddig 1,5 millió ételadagot mentett meg és 2500 tonna szén-dioxid kibocsátástól kímélt meg minket. Jelenleg Németországban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Angliában és Franciaországban működik, de folyamatosan terjed a használata.

02_map_toogoodtogo

A telefonos alkalmazás a közeledben lévő helyszíneket „pin“-ekkel jelöli

A ResQ talán a legfiatalabb start up, 2016-ban jelentek meg, de jelenleg már Németországon kívül Hollandiában, Finnországban és Svédországban terjeszkednek. A vállalkozás hasonlít az előzőekhez, az egyes ételárak talán kissé magasabbak itt, de még mindig kedvezőek az átlagoshoz képest. A ResQ igazán „hipszteresre” vette a figurát, partnerei között az éttermek, pékségek, hotelek mellett még kávépörkölő üzem és kézműves kávézók is szerepelnek.

Az Etepetete némiképp eltér az eddig bemutatott app-ektől. Célja szintén az élelmiszer mentése, de kizárólag friss zöldségeket és gyümölcsöket kínál az általunk jól ismert „doboz“ vagy „szatyor“ rendszer mentén. Partnerei kizárólag bio termelők, akik a csinos alakú, szabvány méretű termények nagytételű kereskedelme után kedvező áron ajánlják fel organikusabb küllemű (esetenként csúnya, de ízletes) finomságaikat.

ETEPETETE – Wer Is(s)t schon gern normal? from etepetete on Vimeo.

 

De mi történik a hazai pályán? A cikk folytatásához kattints IDE!

 

Címkék: ,