Tiszta Kárpátalja vagy hulladék hegyek?

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-06-01 | 15:29· Hegyen-völgyön

A PET Kupa életében hatalmas előrelépés, hogy 5 év szemléletformálás, 10 tonnányi szakadatlan szemétgyűjtés és tiszai szennyezéssel való küzdelem után most a kormányzat meghívásának köszönhetően saját szemükkel láthatták a probléma forrását Beregszászon és azt, mi vár még a környezetvédőkre vízen és „szárazföldön”.

 

A „Tiszta Kárpátalja! – Önkéntes Környezetszépítő mozgalom” eseménye egy olyan felülről jövő és határon átnyúló kezdeményezés, ahol a Tisza megtisztítását és a tiszta víz megőrzését igazán fontosnak tartják a kezdeményezők, valamint a bekapcsolódó kormányzati és megyei erők tevőlegesen is támogatják a mozgalmat.

 

Növekvő figyelem

Az elmúlt években egyre több figyelem összpontosult arra, hogy a tiszai szennyezés évről évre mekkora méreteket ölt. 2017 elején hozzávetőlegesen 3500 tonnányi hulladék érkezett hazánkba a jeges árral. Az előző évi káresemények 70%-a kommunális hulladékszennyezés volt, amit ha a 2008-as évhez viszonyítunk, annak több mint négyszerese.
A probléma kezelésére, a PET Kupa kezdeményezésére – immáron 2. alkalommal – egy szakmai kerekasztal is összeült. Itt megoszthatták a terület képviselői – Tisza-menti települések polgármesterei, vízügyi szakemberek – a tapasztalataikat, ötleteiket egymással a vízminőség megóvása érdekében.

A PET Kupának köszönhetően az elmúlt öt évben 350 kilométeren 10 tonna hulladéktól, 130.000 PET palacktól tisztult meg a Tisza, 41 PET hajó és 300 PET kalóz segítségével. Tavaly a kupának hála rekordmennyiségű, 60.000 darab palacktól és 5 tonna szeméttől mentesült a Tisza. Mindemellett a csapat fennhatósága alatt 125 folyamkilóméter került monitorozásra, melynek során 62 szennyezett helyszínt lokalizáltak, mértek fel, amiből 21-et megtisztítottak és még egy a vízminőséget tanulmányozó laboratóriumi vizsgálatra is sor került.

 

Beregszászi tapasztalatok

Ezen a kerekasztal-beszélgetésen érkezett a felkérés Ötvös Józseftől, a Miniszterelnökség Kárpátalja fejlesztési feladataiért felelős főosztályvezetőjétől, hogy a PET Kupa csapata látogasson el Beregszászra, a probléma eredőjének helyszínére, a „Tiszta Kárpátalja! – Önkéntes környezetszépítő mozgalom” 2 napos nyitóeseményére. A felkérésnek örömmel tett eleget a PET Kupa önkéntesekből álló különítménye.
Az első nap egy szemléletformáló oktatással kezdődött a résztvevők érzékenyítésére, majd a PET Kupa képviselője mutatta be a Magyarországon tapasztaltakat. Délután a Tisza két szakaszán tartott terepbejárást a társaság. A második nap egy önkéntes szemétszedési-, és Kárpátalja tisztaságát népszerűsítő akcióval folytatódott, majd egy sajtótájékoztatóval zárult.

 

Első lépések a szemléletváltás felé

Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos elmondta:
A program célja a hosszú távú szemléletváltás, amelynek ma tesszük meg az első lépését. Minél több embert meg szeretnénk győzni arról, hogy csak személyes felelősségvállalással és erős közösségi szellemmel érhetjük el céljainkat.”
Bemutatásra került a térség lesújtó helyzete, az ukrán állami támogatás és hulladékgazdálkodás hiányának következtében a 200 illegális szemétgyűjtőben felhalmozódott 3 millió tonna hulladék, mely a Tisza völgyének területét szennyezi leginkább. Végezetül Dobsa István, az esemény főszervezője, a KMKSZ ifjúsági szervezetének a vezetője azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy a fásultság a leginkább hátráltató tényező a környezet elhanyagolásában, ezért a legfontosabb aktuális feladat a cselekvés és az együttműködés.

 

“Csak erős idegzetűeknek!”

A PET Kupa csapata a rendezvény keretében jócskán belevetette magát a szemétszedésbe, és a koordinátortól külön kérték, hogy egy „feketeöves helyre” vigyék őket, ahol a velejét lehet látni a dolgoknak… A gyakorlott hulladékvadászok hamar ráakadtak a szemmel jól látható kupacok folytatására, a Vérke-patak egyik mellékágára, ami súlyosan szennyezett lakossági szennyvízzel. Ezen felül a háztartási hulladékait is ide üríti a lakosság, az elhullott állataival egyetemben… Ezt már csak gépi erőkkel, markolókkal lehet megtisztítani.

Tiszta_Karpatalja1

Beregszászi állapotok

Összességében a tapasztalat az, hogy a helyzet katasztrofális, mégis akadnak reménymorzsák. A terepen látottak azt mutatják, hogy ugyan az idei jeges áradás elvitte a szeméthegyek nagy részét, de már észrevehetően gyűlik az árterekben az utánpótlás. Noha Beregszászon működik a szemétszállítás, azt mégsem veszik igénybe, sokkal inkább a régmúlt módszerét alkalmazva a falu szélén, a patak mederbe, illetve az ártérbe teszik le a lakossági és építési hulladékot.
”Most végre elindult egy széleskörű, sokak által támogatott kezdeményezés, amiben civilek, civil és környezetvédelmi szervezetek, megyei és kormányzati szervek, szomszédos országok ugyanazt a célt tűzték zászlajukra: közös erővel megreformálni a lakosság hulladékkezelési szokásait és közösségi összefogással megtisztítani a Tisza árterét” – tette hozzá a látottakhoz Hankó Gergely, a PET Kupa programvezetője és hulladékkezelési szakembere.

 

Címkék: , ,