Több vagy, ha adsz!

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-09-11 | 21:29· Ökoszalon

Tíz éves a 72 óra kompromisszum nélkül

A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes akciót tizedszerre rendezi meg a három történelmi keresztény egyház hazánkban. Az akció Magyarország fiatalságát összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Az ország bármely pontján élő fiatalok október 1-jéig a 72ora.hu honlapon regisztrálhatnak. Idén a rendezvény fővédnöke a Margaret Island zenekar, valamint Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban együttes énekese. Mindannyian fontosnak tartják az önkéntes munkát, így szívből álltak az akció mellé.

 

2007 márciusától ökumenikus, országos szinten zajlik ez a három nap több ezer fiatal részvételével.
A kezdeményezés egyébként Németországból indult, 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is (Ausztria, Svájc, Szlovénia és Csehország).

A 72 óra kompromisszum nélkül jubileumi mottója a „Több vagy, ha adsz!” lett, mert az utóbbi kilenc évben az akció szervezői és résztvevői számtalanszor tapasztalták, hogy mikor önzetlen segítségnyújtásra vállalkozunk, mindig képesek vagyunk többet adni, mint gondoltuk volna.
Ezt a Margaret Island és Horváth Boldi is vallja, akik idén a 72 óra fővédnökei. Mindketten fontosnak tartják az önkéntes munkát. Lábas Viki, a Margaret Island nevében elmondta, hogy azért tartja fontosnak az önkéntességet, mert a jövő, a fenntartható világ az emberek felfogásán múlik: ha megtanulunk anyagi ellenszolgáltatás nélkül is önzetlenül adni, és ezt igyekszünk minél többször a mindennapokban is gyakorolni, akkor sikerülhet egy szebb világot építeni.

Margaret_Island_72orafovednok

Margaret Island

Boldi szerint minden embernek, aki jobb egészségi vagy anyagi helyzetben van, mint az emberiség nagy része, kötelessége segíteni a nála rosszabb helyzetben levőket.
Az egymás segítése csak belső motivációból tud hatékony és hiteles lenni. Pont ezt a motivációt ébreszti fel a 72 óra, továbbá emlékezteti az embereket hogy alapvetően jók, és egymás segítésével sokkal igazságosabb és egészségesebb lelkű társadalmat hozhatunk létre.”

A 72 óra honlapjának regisztrációs felületén lehet jelentkezni közhasznú feladatokra, úgy mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.). Az akció olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek. Ezen gondolatok mentén idén is célja a szervezőknek, hogy a 72 óra által a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy október második hétvégéjén tegyék szabaddá magukat, és segítsenek ott, ahol szükség van rá.

72ora2

Az iskolai közösségi szolgálat egy része is teljesíthető a 72 óra kompromisszum nélkül alatt

Filmpályázat

Forgass 3-5 perces animációs, dokumentum – vagy kisjátékfilmet, amelyben bemutatod, hogy mit jelent számodra a “Több vagy, ha adsz” szlogen!

A pályázat célja, hogy felhívja társadalmunk figyelmét az önkéntesség fontosságára, a 72 óra kompromisszum nélkül ifjúsági akcióra, valamint a fiatalokban rejlő erőre.
Mutasd meg, hogy mi fiatalok – mint a jövő döntéshozói – jobbá tudjuk tenni a világot.

A kisfilm legyen

 • elgondolkodtató;
 • egyedi;
 • dráma vagy a humor eszközeit tartalmazó;
 • élő szereplőkkel forgatott vagy animált;
 • hívja fel társaid figyelmét az önkéntesség fontosságára;
 • a mindennapokban is megjelenő önzetlen segítségnyújtást dolgozza fel;
 • a “Több vagy, ha adsz” szlogen jelenjen meg benne;
 • mutassa meg, hogy mit jelent kompromisszum nélkül adni;
 • saját, máshol még nem publikált alkotás.
Screenshot 2017-09-11 22.09.35

 

Technikai részletek

Minimum 3, maximum 5 perces rövidfilmekkel lehet pályázni (ez a 3-5 perc tartalmazza az intrót és a stáblistát is).

A filmek formátuma:

 • HD-minőség (mpeg-4) vagy DVD-video (mpeg-2)
 • Feliratozott változat, hogy a nem hallók is élvezhessék az alkotásokat.
 • Több filmmel is lehet pályázni.

A pályázatokat e-mailben küldd ingyenes fájlküldőt használva a kommunikacio@72ora.hu címre.

 • Az e-mail tárgyában a “Több vagy, ha adsz” szlogent tüntesd fel!
 • A pályaművek leadási határideje: 2017. október 4., 16 óra

 

Nyeremények

A zsűri döntését követően I., II., III. helyezettet hirdet, valamint egy különdíjat is átadhat.
A nyeremények között laptop, tablet és okostelefon is van.

A nyertesek nevét az elbírálást követően a www.72ora.hu-n hozzák nyilvánosságra.

 

Címkék: ,