Ünnepeld zölden az új évet!

Búza Viktória
Szerző: · 2017-12-30 | 15:26· Fókusz

Amikor szóba kerül a szilveszter, senkinek nem jut eszébe az energiahatékonyság vagy a klímaváltozás, pedig az év utolsó napján is lehetünk környezettudatosak. Legalább egy kicsit.

 

Otthon

A legzöldebb akkor lesz, ha otthon ünnepled az új esztendőt gyertyafénynél tárasasozva a családdal.
Bár, ha engem kérdeztek, vasárnapból hétfő lesz, túl nagy ok a bulira nincs, de ha már mindenképp kell valami, szerintem ez a legjobb alkalom a következő év – és teendők – megtervezésére. Léteznek már erre jobbnál jobb segédeszközök, melyek közül mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat.

paper-3042645_1280

Kép forrása: Pixabay.com

Házibuli

Ha mégis inkább házibuliban búcsúztatnád 2017-et, akkor ez legjobban (és legzöldebben) akkor sikerülhet, ha a buli nálad van. Így biztosíthatod, hogy nem lesz műanyagpohár, eldobható evőeszköz, na és persze szívószál.
Túlzott kiöltözésre sincs szükség, így egy esetleges „alkalomhoz illő”, de teljesen felesleges, egyszer felvett ruhával sem terheled a környezetet.
Lehetőséged van viszont arra, hogy hazai alapanyagokból készített ételt kínálj a vendégeidnek magyar pezsgővel, magyar borral. Nem a hungarikum volta miatt, hanem a külföldi áru hosszú szállítással járó hatalmas ökológiai lábnyomát elkerülendő.
A dekorációt pedig magad is elkészítheted a felhalmozódott karácsonyi csomagolópapírból, ezzel legalább a gyerekek is lefoglalják magukat. (Ha nincs saját, kérj kölcsön, a szülők hálásak lesznek. J)

 

Ha mégis ki kell mozdulni

Vannak, akiknek fontos ez a nap, és szeretnék átbulizni magukat egyik évből a másikba. Ha te is közéjük tartozol, akkor van egy jó hírem! Neked sem kell teljesen lemondanod a környezettudatosságról ezen a napon sem.
A közlekedés máris környezetbarát, hiszen a legtöbben – a várható alkoholfogyasztás miatt – otthon hagyják az autójukat. Vagy ha mégis vállalod a sofőr szerepét és autóval mész, akkor legalább ne egyedül ülj bele, töltsd fel a járművet a barátaiddal!
Szintén sokat teszel a Földért, ha nem vásárolsz új ruhát szilveszterre. Vagy csak olyat, ami neked új (turkáló). Vagy ha mégis muszáj újat venned, mert megérdemled (van olyan), még akkor is tudsz olyan forrásból vásárolni, ami kisebb ökológiai lábnyommal dolgozik. Például egy hazai tervező munkája, újra felhasznált alapanyagokból?
Kerüld a csábító trombitákat, konfettit, villogó kalapokat és színes sálakat, amivel az utcai árusok kecsegtetnek. Hidd el, ezek nélkül az általában gyorsan elromló/szakadó és ezért hamar a hulladéklerakóra kerülő tárgyak nélkül is jól fogod érezni magad!
Az ételek ellenőrzését egy szórakozóhelyen nehéz megoldani, de a legtöbb helyen találni fogsz magyar termelőktől származó italokat.

happy-new-year-2995143_1280

Kép forrása: Pixabay.com

Utazzunk el

Ha tehetném, én ezt választanám. Akár belföldre, akár külföldre utazunk – természetesen telekocsival, tömegközlekedéssel – igyekezzünk helyieknél megszállni (falusi turizmus, panzió) és helyi, szezonális élelmiszereket fogyasztani.
A szilveszter többi részére külföldön is ugyanazok a környezettudatosságot szem előtt tartó szempontok vonatkoznak!

 

Címkék: , ,