Üzenet a palackban

Doró Viki
Szerző: · 2018-03-20 | 13:50· Ökoszalon

A nyári felső-tiszai folyó- és ártértakarító akciót, a PET Kupát szervező Természetfilm.hu Egyesület elkészítette a kezdeményezés eddigi 5 évének összegzését egy izgalmas és elgondolkodtató film formájában.
Ismerd meg te is a PET Kalózok munkáját és a Tiszával való különleges kapcsolatukat!

 

Filmvetítések

A Természetfilm.hu Egyesület által készített Üzenet a palackban című közel 1 órás film (rendező: Molnár Attila Dávid, vágó: Lukácsi Kornél) a Víz Világnapja alkalmából több helyszínen is megtekinthető lesz:

  • Budapest, Art+Cinema, március 21. 19:00, a II. Európai Filmhét keretében;
  • Szolnok, TISZApART MOZI, március 22. 14:30 (+ műsoron áprilisban);
  • Cigánd, 2018. március 22. 17:00, kiállítással egybekötött filmvetítés a Nagy Dezső Művelődési Házban;
  • Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum, folyamatos vetítés az EU-s Fejlesztések Nyílt Napja keretében március 24-én (az Ökocentrum konferenciatermében), március 25. 16:45, vetítés a 3D moziban.

A film előzetese: https://vimeo.com/256048461

Uzenet_a_palackban

 

Több mint szemétszedés

A PET Kupa egy filmes csapat kalandos tiszai forgatásából nőtte ki magát egyedülálló környezetvédelmi programmá. A kezdeményezést az teszi különlegessé az egész világon, hogy magát a szennyezést eszközként használja fel. Ugyanis a folyóból kigyűjtött hulladék a PET Kupán értékes alapanyaggá válik, aminek segítségével küzdeni lehet a környezeti probléma ellen: a hulladékból hulladékgyűjtő hajók épülnek.

5 év alatt 47 hulladékhajó készült, 180 súlyosan szennyezett területet azonosítottak, amiből 27-et tisztítottak meg. Összesen kb. 18 tonna szennyezőanyag került eltávolításra a több száz önkéntes és PET Kalóz segítségével.
De vajon mi rejlik a számok mögött? Honnan jött az ötlet, milyen emberek működtetik, és meddig hajlandóak elmenni annak érdekében, hogy a Tisza megint tiszta legyen? Az Üzenet a palackban az ő történetüket meséli el.

erdotakaritas-4

2018 februárjában egy 4 hektáros Natura 2000 területet tisztítottak meg a PET Kupa önkéntesei és a FETIVIZIG munkatársai. Kb. 12 000 db PET-palackot 21 bálába préseltek. (Fotó: Konyha Miklós)

A PET Kupa ismertségének növelésében nagy szerepet játszottak az ott készült kisfilmek, amelyek rávilágítottak a Tisza szennyezettségének mértékére, a probléma összetettségére és az ellene küzdők kitartására, természetszeretetére. Emellett a PET Kupa példát mutat arra is, hogy összefogással egy civil kezdeményezés óriási – pozitív – hatást képes generálni, hiszen ma már a szennyezés forrásánál, Ukrajnában (ahol nemhogy a szelektív hulladékgyűjtés, de a hulladékgazdálkodás is gyerekcipőben jár) is történt előrelépés a megfékezés érdekében.

Az évek során sok különleges értékkel bíró nyersanyag (fotók, videók) gyűlt össze, amelyek eddig nem kerültek bemutatásra. Ebből az archívumból a legjobb, legérdekesebb jelenetek felhasználásával most egy új, önálló dokumentumfilm született. Az Üzenet a Palackban című film egy órában meséli el a PET Kupa történetét és mutatja be a Tisza élővilágát, az elmúlt évek megpróbáltatásait (a ciánszennyezéstől a tavalyi jeges árvízig).

 

Folyt. köv.

A PET Kupa 2018-ban is folytatódik! Az idei verseny augusztus 4-12 között kerül megrendezésre a Szatmárcseke – Tiszamogyorós szakaszon. Még lehet csatlakozni önkéntesként a jelentkezési lap kitöltésével.

A ReCity Magazin évek óta nyomon követi a PET Kupa munkáját, az elmúlt két évben pedig aktívan részt is vett benne. Élményeinkről ITT és ITT olvashattok.

Mi biztosan ott leszünk idén is!

 

Címkék: ,