Valyo Kikötő

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-06 | 19:15· Ökoszalon

Már most a kedvenc helyünk a Valyo (Város és Folyó) Egyesület új projektje, a Valyo Kikötő. Aki járt anno a Valyo!Parton, vagy egyszer is végigsétált a Szabihídon, az tudja, hogy valami nagyon-nagyon jó dolog fog történni Budapesttel.

 

A Valyo Egyesület újabb Duna-parti területet foglal el, hogy otthont adhasson rengeteg szabadtéri programnak 2018-ban. A nyitást május 1-re tervezik, de addig még sok munka áll előttük.

Valyo_kikoto

 

KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS VÁROSFEJLESZTÉS

Mostani céljuk a Rákóczi hídtól délre található több ezer négyzetméteres volt kikötőterület megújítása, közösségi és kulturális városfejlesztési eszközökkel, így a Valyo Kikötő egy 300-500 fős közönséget befogadó, nyáron folyamatosan üzemelő Duna-parti helyszín lesz.
Művészeti fesztiválok és kulturális rendezvények helyszínéül szolgál majd, napközben workshopok, közösségi-, gyermek- és sportprogramok, valamint nyári egyetemek kapnak helyet, este pedig koncertek, filmvetítések, színházi előadások várják majd az érdeklődőket.
A tervezett zárás szeptember 30. lesz, így öt hónapon keresztül nyílik lehetőség a Duna-parti programok kiélvezésére.

Valyo Kikötő

Látványterv

 

A Valyo Kikötő nyitásáig azonban még sok munka vár az egyesületre. Márciusban tervező, majd áprilisban  építő workshopok lesznek, hogy minden időben elkészüljön a nyitásra, május 1-re.

A helyszínen jelenleg a Valyo Mobil Szauna áll, ahol új időpontok nyíltak, hogy aki még nem tette, de szeretne, legyen alkalma méregteleníteni és megismerni már most a helyszínt. Időpontot foglalni a valyo.hu/szauna oldalon lehet.

 

A Város és Folyó Egyesület hét éve aktív szereplő a budapesti közterek és azon belül a Duna-partok felértékelésében. 2011-ben a Duna belvárosi szakaszán alakították ki a Duna-tanösvényt, majd 2011-2014 között a Lánchíd mellett a Valyo!Partot közösségi programokkal és kulturális rendezvényekkel, továbbá a Valyo szervezi a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben a Szabihíd programjait is. Kitűzött céljuk, hogy a jelenleg elhanyagolt köztereket alacsony költségvetésű kísérleti megoldásokkal életre keltsék. Ez a Rákóczi híd melletti elhanyagolt helyszín szintén egy városmegújítási kísérlet része lesz, ahol közösségek bevonásával hoznak létre egy mindenki számára nyitott teret.

 

A Valyo Kikötő megközelíthető: bringával, HÉV-vel, villamossal (1-es, 2-es, 24-es), autóval (parkolási lehetőség a Müpa mellett).