Vásárlási utalvány használt elektronikai berendezésért?

Doró Viki
Szerző: · 2017-07-31 | 11:00· Ki

Amikor leadunk egy használt elektromos vagy elektronikai berendezést – legyen az porszívó, hűtő vagy rádió – az átvevőnek (gyártó vagy forgalmazó) kérésünkre vásárlási utalványt kell kiállítania. Összegének mértékét – a berendezés típusától függően – egy 2014-ben született kormányrendelet határozza meg. Mivel erre a kedvezményre az átvevőnek nem kötelessége felhívnia a hulladék birtokosának figyelmét, ezért nagyon kevesen tudnak róla. Te éltél már vele?

 

Először is vegyük sorra, hogy milyen típusú termékekre vehető igénybe a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. Rendelet (Hatályos: 2017.01.01 – 2017.12.31) által biztosított vásárlási utalvány!

Elektromos, elektronikusberendezés-kategóriák:

 1. háztartási nagygépek;
 2. háztartási kisgépek;
 3. információs (IT) és távközlési berendezések;
 4. szórakoztatóelektronikai cikkek és fotovoltaikus panelek;
 5. világítótestek;
 6. elektromos és elektronikus szerszámok, kivéve nagyméretű, rögzített ipari szerszámok;
 7. játékok, szabadidős és sportfelszerelések;
 8. orvostechnikai eszközök, kivéve beültetett és fertőzött termékek;
 9. ellenőrző és vezérlőeszközök;
 10. adagoló automaták.
Screenshot 2017-07-31 11.55.16

A használt elektromos, elektronikai berendezések a bennük lévő anyagok miatt veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat tilos a kommunális hulladékba helyezni!

 

Vásárlási utalvány

A vásárlási utalvány, amit a fenti kategóriákba tartozó berendezésekért kaphatunk – ha kérjük – olyan nyomtatott vagy elektronikus formában kiállított elismervény, számla, amely új elektromos, elektronikus berendezés vásárlása esetén az új termék árából a jogosultat a rendeletben meghatározott összegű árengedmény igénybevételére jogosítja fel. Jogosult csak természetes személy lehet (tehát cégek nem)!

A teljesség igénye nélkül néhány példa, mi mennyit ér:

Nagyméretű hűtőberendezések 700 Ft
Fagyasztók 700 Ft
Mosógépek 700 Ft
Ruhaszárító gépek 600 Ft
Mosogatógépek 700 Ft
Tűzhelyek és sütők

Elektromos sütők

Elektromos főzőlapok

700 Ft
Mikrohullámú sütők 300 Ft
Elektromos fűtőberendezések 300 Ft
Elektromos ventilátorok 100 Ft
Porszívók 100 Ft
Vasalók és ruhanemű vasalására, mángorlására és egyéb kezelésére szolgáló más berendezések 100 Ft
Kenyérpirítók 50 Ft
Olajsütők 300 Ft
Darálók, kávéfőzőgépek és tárolóedények vagy csomagolások lezárására vagy felnyitására szolgáló berendezések 100 Ft
Hajvágó eszközök, hajszárítók, elektromos fogkefék, borotváló-, masszírozó- és egyéb, testápolásra szolgáló berendezések 100 Ft
Órák és karórák, időmérésre, -jelzésre és az idő nyilvántartására szolgáló egyéb berendezések 100 Ft
Mérlegek 100 Ft
Nagyszámítógépek 700 Ft
Nyomtatók 300 Ft
Személyi számítógépek (központi feldolgozó egység, egér, monitor és billentyűzet is) 500 Ft
Kisméretű hordozható számítógépek 500 Ft
Rádiókészülékek 100 Ft
Televíziókészülékek 500 Ft
Videokamerák 300 Ft
Fotovoltaikus panelek 200 Ft
Fénycsöves világítótestek 50 Ft
Kompakt fénycsövek 50 Ft
Fúrók 200 Ft
Varrógépek 300 Ft
Fűnyírók és egyéb kertészeti szerszámok 200 Ft


A vásárlási utalvány az alábbi feltételekkel adható ki:

 1. a vásárlási utalványban szereplő összeg alapján adható árengedmény az új elektromos, elektronikus berendezés fogyasztói vételárának 10%-át nem haladhatja meg, kivéve, ha a gyártó több árengedményt vagy kedvezményt kíván a fogyasztó részére biztosítani;
 2. egy darab vásárlási utalvány csak egy darab új elektromos, elektronikus berendezés vásárlásához használható fel, kivéve, ha a gyártó egyszerre több vásárlási utalványt is elfogad ugyanannak az új elektromos, elektronikus berendezésnek a vásárlásához;
 3. a vásárlási utalvány csak a használt elektromos, elektronikus berendezés átadásának napján és helyszínén történő új elektromos, elektronikus berendezés vásárlása esetén használható fel, kivéve, ha a gyártó a vásárlási utalvány elfogadását nemcsak az átadás napján és helyszínén kívánja biztosítani;
 4. a vásárlási utalvány összege nem áthárítható.

Mint láthatjuk, a gyártó extra kedvezményeket adhat a kormányrendeletben előírtakon túl!

 

Hol adható le?

Minden olyan gyártónál, vagy forgalmazó üzletében, aki az adott használt berendezést forgalomba hozta, illetve más gyártó által forgalomba hozott, de jellegében és funkciójában azonos berendezést is köteles visszavenni az újrahasznosítás érdekében.

washing-machine-1889088_1280

Kép forrása: pixabay.com

Azok az üzletek, amelyek legalább 400 m2 alapterületű eladótérrel rendelkeznek kötelesek az üzletben vagy az üzlet előtt speciális gyűjtőhelyre telepített gyűjtőedényben, vagy az üzletben közvetlenül átvenni a használt berendezéseket.

Mi történik akkor, ha a gyártó, forgalmazó nem akarja átvenni az elektromos hulladékunkat, például arra hivatkozva, hogy abból hiányoznak alkatrészek?
Ilyenkor is köteles átvenni, azonban vásárlási utalványt nem kell adnia.

Az átvételt csak abban az esetben tagadhatja meg, ha a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés az emberi egészségre, testi épségre vagy a környezetre súlyos veszélyt jelent.
Ez esetben jegyzőkönyvet kell felvenni, amiben az átvétel megtagadásának indokát, helyét és időpontját kell rögzíteni. A jegyzőkönyvet a gyártónak és a hulladékbirtokosnak alá kell írnia (egyik példánya a hulladékbirtokosé).
Ilyenkor a hulladékbirtokost a helyszínen tájékoztatni kell arról, hogy a hulladék hol és kinek adható át annak környezetvédelmi szempontból biztonságos kezelése érdekében. Szükség esetén a gyártó a környezetvédelmi hatóságot, illetve egy – a hulladék kezelésére jogosult – gazdálkodó szervezetet a hulladék elszállítása és annak környezetvédelmi szempontból biztonságos kezelése érdekében haladéktalanul tájékoztatja.

 

Ne feledjük, ha új elektromos, elektronikus berendezést vásárolunk és azt a forgalmazó házhoz szállítja, a régit (a vásárolttal azonos mennyiségben) kérésünkre köteles elszállítani. Nem természetes személynek ingyen, természetes személynek vásárlási utalványt is kell adnia érte.

A hulladék érték! Éljünk a törvény által biztosított kedvezményekkel!

 

Címkék: ,

 • vehicular

  Egy kisvárosban a hulladékudvarban, ahová saját magam vittem el a fűnyírót leadásra, csak 800 Ft ellenében vették át. Megkérdeztem, és azt mondták, hogy egy régi tv-t 3500 ft-ért adhatok le.

  • Kedves vehicular! Úgy tudom, hogy ha helyi lakos vagy és ezt igazolni tudod a lakcímkártyáddal, valamint ha a szemétdíjat rendszeresen fizeted (és ezt szintén igazolod egy csekkel), akkor nem kérhetnek tőled pénzt a hulladékudvarban! Ezután mindenképp egy elektronikai, és elektromos üzleteket forgalmazó boltban add le! Lehet, hogy “kekeckedni” fognak, de tarts ki!

   • vehicular

    A kisvárosban nem vagyunk állandó lakók, viszont fizetünk szezonális hulladék díjat. Ott nem kértek semmiféle igazolást, csak pénzt.

    • vehicular

     “A hulladékudvarok hulladékátvételi szolgáltatásait a budapesti lakosok eredeti lakcímkártyával történő címigazolás, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény, vagy átutalási igazolás, vagy társasházi lakos esetében, közös képviselői igazolás bemutatását követően hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe. A limit felett, vagy az említett dokumentumok hiányában, illetve nem budapesti lakosok, és cégek esetében a szolgáltatás javarészt fizetős. A pontos részleteket az alábbi linken tekintheti meg:..”

     Namost a lakosság nagy része nem magánházban lakik. El kell mennie a közös képviselőhöz a legutolsó szemét számlája igazolása érdekeben, amikor ez megvan, akkor meg elmegy a hulladékudvarba és ott leadja a dolgot.
     Mi szükség van az igazolásra, hagy maga a termék az, amire vonatkozik a visszavételi kötelezettség és nem arra vonatkozik, hogy ki adja le? Amikor a visszavételre megképződik a forrás az új termékek eladásakor fizetett termékdíjból?
     Nem csoda, hogy sokan inkább illegálisan a kiserdőbe, patakba vagy a városi zöldterületekre, vasúti töltés oldalába, gyakorlatilag bárhová öntenek mindent, ahhonnan amúgy is ell kell szállítani közpénzből. Nem az lenne az olcsóbb, ha minél egyszerűbb lenne a leadás?

     • Bognár András

      Media Markt-ba rendszeresen viszem az elektronikai hulladékot.Bp.-i hulladékudvarokat is évente többször látogatom.Tőlem soha semmilyen papírt nem kértek.Főleg a VIII.X.XV.-be járok.Hungarocell,használt olaj,izzó,elem,elektronikai hulladék,üveg.Főleg ezeket szoktam leadni,gond nélkül.