Világíts rá! pályázat

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-01-18 | 14:21· Ki

A Világítástechnikai Társaság Világíts rá! címmel új tehetségkutatót indított. A verseny keretében 1 hónapon át keresik az ország legjobb rajzot, videót készítő vagy verset/dalt író fiataljait. A kreatív pályaműveknek a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell felhívniuk a lakosság figyelmét.

 

Évente több mint 1000 tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. Egy átlagos energiatakarékos lámpában 1 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb. 1 gramm higany van, egy lámpában tehát ennek csupán ezredrésze, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső így is jelentős természeti terhelést jelent. Éppen ezért fontos a hulladékká vált fénycsövek és lámpák megfelelő gyűjtése, feldolgozása és a kinyert anyagok újrahasznosítása.

Screenshot 2018-01-18 13.53.00

A funkciónak megfelelően kell megválasztani a lámpa színét és fényerejét

A lakosság már most országszerte 14 ezer gyűjtőponton adhatja le a tönkrement lámpákat. A hulladék leadásának legegyszerűbb módja ha a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulunk meg a lámpáktól. A speciális, e-hulladék lomtalanítások és veszélyes hulladék begyűjtőnapok alkalmával is leadhatjuk azokat – tudtuk meg Kovács Bélától, az Electro-Coord ügyvezető igazgatójától.

A Világíts rá! pályázatot a Világítástechnikai Társaság hirdette meg, melynek elnöke, Nagy János elmondta, céljuk, hogy ismertté tegyék a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítsék a környezettudatos világítási megoldásokat.
Ezért olyan kreatív megoldásokat és üzeneteket díjaznak, amelyek segítenek felhívni a lakosság figyelmét a lámpahulladék létezésére, szelektív gyűjtésének fontosságára, az újrahasznosítás eredményeire és a környezettudatos világításra.

 

Pályázók köre

Alsó korhatár: 10 év.
Felső korhatár nincs.

Jelentkezni lehet egyénileg, de elfogadják csoportok, iskolai osztályok, közösségek, baráti társaságok jelentkezését is.

 

Kategóriák

  • Rajz: bármilyen technikával készülhet
  • Videó: maximum 3 perc, készülhet kamerával, fényképezőgéppel, telefonnal is
  • Vers/dal, ami a pályázat témáját dolgozza fel

 

Leadási határidő: 2018. február 23. éjfél

A pályázatokat
– elektronikus úton a vtt@vilagitas.org  e-mail címre,
– postán a MEE Világítástechnikai Társaság (1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6.) címére
kell beküldeni.

Világíts rá!

 

Nyeremények

Eredményhirdetés: 2018. március 21. 10.00

A zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek készítői szabadon felhasználható Media Markt vásárlási utalványokat kapnak, minden kategóriában.

  1. helyezett számára: bruttó 50.000 Ft
  2. helyezett számára: bruttó 25.000 Ft
  3. helyezett számára: bruttó 5.000 Ft

A zsűri tagjai a Világítástechnikai Társaság Elnöksége által felkért szakemberek, elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész.

 

További részleteket a https://www.vilagitas.org weblapon a Világíts Rá! menüben, valamint a társaság facebook oldalán lehet olvasni.

 

Címkék: ,