WWF Föld Órája 2018

Doró Viki
Szerző: · 2018-03-20 | 11:23· Fókusz

2007 óta minden évben, március utolsó szombatján 60 percre sötétbe borulnak a WWF kezdeményezéséhez csatlakozó városok, középületek, turistalátványosságok, éttermek és családok otthonai. Kapcsolódjatok ti is a Földhöz!

 

A WWF Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

 

Mit jelképez a Föld Órája logó?

A hagyományos 60-as logó a Föld Órája akció 60 percét szimbolizálja, amellyel a környezetvédelem fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A hagyományos logó kiegészült egy + jellel, ezzel is biztatva mindenkit arra, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.

 

A Föld Órája 60 perce jó alkalom arra is, hogy a gyertyafénynél elgondolkozzunk azon, mi mindent ad nekünk a mai kor technológiája – például az internetet, a televíziót, a rádiót – és mit vesz el tőlünk. Aki kipróbálta már – ahogy mi, a ReCity szerkesztőségének tagjai is – az tudja, hogy elsőre szokatlan, diszkomfortos érzés a megszokott kütyük nélküli 1 óra. Nincs állandó halk zúgás, nincsenek apró LED fények. Csak az utca zaja, a szomszédok átszűrődő neszei és a gyertya fénye van. Még az otthonunk is másképp fest ilyenkor.

Idén azonban eldöntöttük, hogy nem otthon, hanem közösségben töltjük el ezt az időt. A Felelős Gasztrohős Hálózatának vendéglátóhelyei közül többen csatlakoztak a Föld Órájához, ami azt jelenti, hogy március 24-én 20:30-21:30 között gyertyafény mellett lehet elkölteni a vacsorát ezekben az éttermekben.

Hogy hol? A listát ITT találjátok!

 

3 kihívás

2018-ban új irányt vesz a Föld Órája. “Kapcsolódj a Földhöz!” – szól a mottó, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében!

A Föld Órája alkalmából a WWF Magyarország idén egy izgalmas feladattal készült: a wifi-jelnek, a kapcsolódás szimbólumának egyes elemei olyan, bárki számára teljesíthető kihívásokat rejtenek, amelyekkel hozzájárulhatunk a fenntartható élethez, ezáltal pedig környezetünk megóvásához.

Fold_Oraja2018

 

Első lépésként arra kérnek mindenkit: csatlakozzon a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor egy órára kapcsolja le a villanyt. Ezt követi még két kihívás:
– vállalod, hogy 1 héten át nem nyomtatsz ki semmit!
– vállalod, hogy 1 hétig nem veszel PET-palackban folyadékot, hanem helyette csapvizet iszol!

 

Kihívásra fel!

 

Címkék: ,