Zöldgömb Fesztivál

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-10-05 | 15:04· Népliget műhelymunka Ökoszalon

Lefaragjuk a lábnyomodat!

A Földgömb magazin 2017. október 14-én az Akváriumban rendezi meg az első Zöldgömb Fesztivált.

 

Hogy megóvjuk jövőnket, és unokáink számára is élhető bolygót hagyjunk örökül, változtatnunk kell életmódunkon! Ehhez kíván ismereteket nyújtani, hasznos tanácsokat adni és jó gyakorlatokkal szolgálni látogatóinak, A Földgömb magazin ingyenes, családi rendezvénye a Zöldgömb Fesztivál.

Szakértő előadók és civil szervezetek segítségével kíván a rendezvény pozitív példákat és hasznos információkat nyújtani, a következő témákat érintve:
– hightech („zöld”-energia, intelligens otthon, zöldház, elektromos járművek),
– múlt és hagyomány (talajkímélő földművelés, permakultúra, biokertészet, gyógynövények, tájfajták),
– megosztáson alapuló gazdaság, közösségi összefogás.

zoldgomb_fa_logo_color

 

Előadók

Az előadók között olyan neves szakértők lesznek, mint például Kerekes Sándor professzor, aki a 4. ipari forradalom fenntarthatóságra és környezetvédelemre gyakorolt hatásáról fog beszélni, vagy épp Mengyán Eszter, aki a divat valódi áráról fog előadást tartani.

Az előadások mellett egy pódiumbeszélgetésre is sor kerül (15:25-től a Kis Hallban), a ReCity Magazin főszerkesztőjének, Doró Vikinek moderálásával és szervezésében.

A téma a Népliget életre keltése lesz, melynek apropóját a ReCity tavalyi 8 héten át tartó műhelymunkája adja (Társszakmák együttműködése a fenntartható városért). A szakértők iránymutatása mellett zajló workshop-sorozat célja egy fenntartható fejlesztési koncepció kidolgozása volt arra, miként lehetne – elsősorban a környéken élők számára – vonzóvá tenni Budapest legnagyobb közparkját, a Népligetet.
Jelenleg a park egy szürke folt a főváros térképen, miközben 2017-ben luxus egy ilyen értékes zöldfelület eltékozlása.
Milyen jövőt szán neki a Főváros? Milyen állapotban van a park növényállománya? Milyen megoldásokkal lehetne javítani a közbiztonságon?
Már a XX. század elején úgy tartották a budapestiek, hogy a Népliget „az a hely, ahova rendes ember nem jár!” Itt az idő, hogy változtassunk ezen!

Nepliget_ujliget_jatszo

Játszótér a Népligetben

A beszélgetésen jelen lesz:

Turi Boglárka, a “Társszakmák együttműködése a fenntartható városért” workshop résztvevője

Fegyverneky Sándor, Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.,

elnöki kabinet főtanácsadó

Lipcsei Szabolcs zöldfelület-fenntartási igazgató, Főkert Nonprofit Zrt.

 

Kiállítók

A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít olyan zöld kezdeményezések, közösségek és jó gyakorlatok bemutatására is, melyek a fenntarthatóságot tűzték zászlajukra.

Többek között ott lesz A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon c. könyvben is szereplő néhány alkotó (Gulyi REcycling, Old Blue, Réthy Fashion és Industrial Kid), az Átalakuló Wekerle, a Humusz Szövetség, a Kisközösségi Program és a WWF is.

A 7Próba-játékon a kiállítók érdekes feladatokkal készülnek, ahol mindenki próbára teheti tudását. A szerencsés résztvevőket értékes ajándékok várják a 7Próba-játék sorsolásán (13:30 és 18:20)!

14 órakor pedig a Zöldgömb Fesztivál keretében adják át 8. alkalommal az Ozone Zöld-díjat is.

 

Időpont: 2017. október 14.
Helyszín: Budapest, Akvárium Klub (1051 Erzsébet tér 12.)

 

Címkék: , , ,