Eldobás helyett cserével is tehetünk a globális felmelegedés ellen

ReCity Magazin
Szerző: · 2021-11-27 | 11:38· Egyéb

Egy éves lett a Rakun Dobozközösség

Akár már 31 alkalom után fenntarthatóbb döntés lehet Rakun dobozba kérni az elviteles ételt eldobható csomagolás helyett.

_DSC4834k

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

A Rakun Dobozközösség nevű kezdeményezés egy éve indult el Magyarországon. A start-up célja, hogy higiénikus és valóban környezetbarát megoldást kínáljon azoknak a felelős vendéglátósoknak és tudatos fogyasztóknak, akik szeretnék csökkenteni az étel ki- és elszállításhoz használt egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét. A Rakun felhasználói ezidáig több mint 4000 eldobható doboz hulladékká válását előzték meg. A cseppmentesen záródó, rozsdamentes acéldobozok jelenleg Kínából érkeznek, mert hazai gyártóktól 4-5-szörös áron lehetne csak beszerezni ezeket. A Rakun csapata számára fontos volt, hogy egy hiteles szakértő vizsgálja meg, pontosan hány használat után lesz dobozuk előállítása, szállítása és használata környezeti szempontból előnyösebb az eldobható versenytársakkal szemben.

Jenei Attila, a denkstatt Hungary Kft. üzletágvezetője szerint “a gyártóknak és a szolgáltatóknak több figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy termékeik és szolgáltatásaik környezeti terheléseit objektív módszerekkel vizsgálják, és értelmezzék. A Rakun ezzel a szemlélettel kereste meg, és kérte fel a denkstatt csapatát annak vizsgálatára, hogy teljesül-e a vállalkozás eredeti fenntarthatósági célkitűzése az újrahasználható elviteles ételcsomagolással. A többféle környezeti hatást egységes pénzügyi értékre hozó speciális fenntarthatósági számvitel számítás alapján bebizonyosodott, hogy a közösségi ételdoboz koncepciója valóban fenntarthatóbb alternatíva megfelelő használat mellett.”

“Hónapokig tartott, mire megtaláltuk a megfelelő dobozt a projektünkhöz. Tudtuk azonban, hogy egy-egy acéldoboz gyártása több erőforrást igényel, mint egy vékony műanyag vagy bioműanyag dobozé. A kutatás elején benne volt a pakliban, hogy számunkra kedvezőtlen eredmény születik, de mindenképpen szerettük volna megtudni a számokat. Most, hogy különböző országokból érkező PP és PLA alapanyagú dobozokkal is összehasonlításra került a dobozunk, hitelesen tudjuk azt mondani: a Rakun egy fenntartható megoldás” – mondta Varga Judit, a Rakun Kft. társalapítója.

 

Fenntarthatósági számvitel

A denkstatt Kft. szakértői a kapott eredményeket (az egész tanulmány itt letölthető) a fenntarthatósági költségszámítás eszközével közös nevezőre tudták hozni az átláthatóbb értelmezés érdekében. Intuitív módon minden környezeti hatásnak valós költsége van a gazdaságra nézve – valakinek fizetnie kell a szennyeződés eltakarításáért, az emberi egészségre hatással vannak a különböző kibocsátások (pl. levegőminőség), vagy például az infrastruktúrában is keletkeznek károk. A különböző hatásokat pedig nagyságrendileg ki lehet egyenlíteni – például a klímaváltozás hatása nagyobb, mint a savasodásé. Ennek érdekében a különböző középponti mutatók monetáris hatásainak értékelését megtehetjük a fenntarthatósági számvitel (Angolul: ‘sustainability accounting’) vagy természeti tőke számvitel (Angolul: ‘natural capital accounting’) eszközeivel. Ily módon az ételszállító dobozok előállításának a környezetre és társadalomra gyakorolt hatása megmérhető euróban, valamint az életciklus elemzés eredménye is könnyebben értelmezhető.

 

Ábra 1: Ez az ábra a Rakun doboz gépi vagy kézi mosással való újrahasználatát mutatja be PP dobozokkal szemben, miután 16 környezeti középponti mutatónak[1] a hatása lett számszerűsítve euróban:

  • Rakun doboz gépi mosással a 31. használattal kisebb kárt tesz a kínai PP dobozzal szemben, 56. használattal a német PP dobozzal szemben, és 60. használattal a magyar PP dobozzal szemben.
  • Rakun doboz kézi mosással a 41. használattal kisebb kárt tesz a kínai PP dobozzal szemben, 103. használattal a német PP dobozzal szemben, és 116. használattal a magyar PP dobozzal szemben.
Képernyőfotó 2021-11-27 - 11.20.06

A Rakun dobozokat a szakértők PLA dobozokkal is összehasonlították, hiszen lebomló csomagolóanyagokat egyre több vendéglátóhelyen használnak Magyarországon. Itt 4 környezeti középponti mutató[2]  hatása lett számszerűsítve euróban, hogy megmutassa a környezeti károkat. Az eredmény szerint, ha a Rakun dobozokat géppel mossa a vendéglátóhely munkatársa, már a 40. használat után kisebb kárt tesz a német PLA dobozzal szemben, 41. használattal a magyar PLA dobozzal szemben. Ha a dobozokat kézzel mossák el, valamivel többször érdemes használni őket: 44-szer, ha Németországban gyártott és 46-szor, ha hazai PLA dobozokról beszélünk.

 

Globális felmelegedési potenciál

Az ételszállító dobozok életciklus elemzése azt is mutatja, hogy a Rakun dobozok 19. (újra)használatával kisebb hatással lehetünk a klímaváltozásra, mintha Kínában gyártott polipropilén ételszállító dobozokat használnánk. (A Rakun dobozokat akár géppel, akár kézzel moshatjuk, az eredmény változatlan.)

Ábra 2: Ez az ábra a Rakun doboz gépi vagy kézi mosással való újrahasználatát mutatja be PP és PLA dobozokkal szemben, a globális felmelegedési potenciált (kg CO2-ekvivalens) figyelembe véve, hogy megmutassa a környezeti károkat:

  • Rakun doboz gépi mosással a 19. használattal kevesebb CO2-ekvivalenst bocsát ki a kínai PP dobozzal szemben, 24. használattal a német PP dobozzal szemben, 25. használattal a magyar PP dobozzal szemben, 44. használattal a német PLA dobozzal szemben, és 47. használattal a magyar PLA dobozzal szemben.
  • Rakun doboz kézi mosással a 19. használattal kevesebb CO2-ekvivalenst bocsát ki a kínai PP dobozzal szemben, 25. használattal a német PP dobozzal szemben, 26. használattal a magyar PP dobozzal szemben, 46. használattal a német PLA dobozzal szemben, és 49. használattal a magyar PLA dobozzal szemben.
Képernyőfotó 2021-11-27 - 11.21.30

 

Dobozolásra fel!

_DSC4840k

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

A hulladékcsökkentők közösségébe a Rakun Dobozközösség applikációjának letöltésével tudunk becsatlakozni. A legolcsóbb előfizetés havi 500 forint (vagyis olcsóbb, mint egy specialty kávé).
Ha rendszeresen kérünk elvitelre, házhozszállításra ételt, vagy sokszor visszük haza a maradékot, akkor hamar megtérül, hiszen egy-egy eldobható dobozért 50-290 forint közötti összegeket szoktak elkérni a vendéglátóhelyek.Az előfizetéssel ráadásul a körkörös gazdaságot támogatjuk ahelyett, hogy a kukába dobnánk a pénzünket.

Ezután már csak el kell látogatni valamelyik Rakun partner étterembe, amelyekből több mint 65 van országszerte. Minden alkalommal, amikor tartós dobozban kérjük az ételünket, az applikációban regisztráljuk, hogy hány dobozt viszünk el és hányat hoztunk vissza, majd beolvassuk a vendéglátóhely QR kódját. A rendszer abban különbözik attól, mintha saját dobozunkba kérnénk az ételt, hogy a vendéglátóhely a behozott, használt dobozokat mindig koszosként kezeli, és a HACCP szabályoknak megfelelően fertőtleníti.

 

A Rakun Kft. egy éves születésnapja és az Európai Hulladékcsökkentési Hét örömére mindenki, aki november hónapban használja a Rakun rendszerét, sorsoláson vesz részt, és éttermi kupont nyerhet.

 

[1] 1. Mezőgazdasági területfoglalás (ALOP); 2. Globális felmelegedés (GWP); 3. Édesvízi ökotoxicitás (FETP); 4. Édesvízi eutrofizáció (FEP); 5. Emberi toxicitás (HTP); 6. Ionizáló sugárzás (IRP); 7. Tengeri ökotoxicitás (METP); 8. Tengeri eutrofizáció (MEP); 9. Természetes talajátalakulás (NLTP); 10. Ózonkimerülés (ODP); 11. Részecskeképződés (PMFP); 12. Fotokémiai oxidánsok képződése (POFP); 13. Földi savasodás (TAP); 14. Földi ökotoxicitás (TETP); 15. Városi területfoglalás (ULOP); 16. Vízkimerülés (WDP).

[2] 1. Globális felmelegedés (GWP); 2. Tengeri eutrofizáció (MEP); 3. Részecskeképződés (PMFP); 4. Vízkimerülés (WDP).

Címkék: , , , ,