10 lépéssel a nulla hulladék felé

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-21 | 12:22· Ki

A hulladékcsökkentés iránt az utóbbi időben egyre nagyobb az igény a lakosság oldaláról. A nulla hulladék felé vezető úton azonban sok a kihívás, ezért a Humusz Szövetség 10 pontban fogalmazta meg, hogyan is érdemes rajta elindulni.

 

A Humusz több mint 20 éve dolgozik azért, hogy a fenntartható természeti erőforrásokkal takarékosan bánó életmód napi gyakorlattá váljon. Legutóbbi projektje, a „Légy Te is Nulla Hulladékos!” címet kapta (támogató: Földművelésügyi Minisztérium), és célja, hogy segítséget nyújtson a hulladékcsökkentésben. Létrehozott egy online hulladékos önismereti kvízt, melynek kitöltésével az érdeklődők megtudhatják, mi mindent tesznek már meg most is a hulladékmegelőzés terén, valamint hogy mely területeket érdemes még fejleszteni.

A Nulla Hulladékosok 10 pontja egy iránymutatás, olyan tippeket, jó gyakorlatokat fogalmaz meg, amelyek könnyen beépíthetőek a mindennapokba. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy élethelyzettől függően eltérőek lehetnek a lehetőségek. A legfontosabb, hogy amit már most meg tudunk tenni a hulladékcsökkentés érdekében, azt tegyük is meg.

nuhu_logo_szlogennel

 

0. Tényleges szükségleteimre hallgatok.

Az első, azaz nulladik lépés az, hogy megismerjük saját igényeinket. Fogyasztói társadalmunkban ez nem is olyan egyszerű, hiszen a reklámok és a közösség nyomását mindenki megérzi magán.

 

1. Felkészülten megyek vásárolni, listát és saját szatyrot viszek magammal.

A vásárlások kb. 40%-a impulzusvásárlás, azaz a reklámok hatására olyanokat is megveszünk, amikre valójában nincs szükségünk. Előzzük meg ezt heti menü és bevásárlólista készítésével! Érdemes egy bevásárló táskát mindig magunknál tartani, hogy a nem tervezett vásárlásoknál is kéznél legyen, illetve használjuk azokat a zöldségek, gyümölcsök, pékáruk és ömlesztett áruk vásárlásánál is.

megelozescolor

 

2. Szelektálok, és a hulladékokat a megfelelő gyűjtőhelyeken adom le.

Egyre több helyen érhető el a házhoz menő szelektív gyűjtés vagy gyűjtősziget. Használjuk ki, de ne csak csomagolási hulladékban gondolkodjunk! Gyűjtsük külön az elemeket, elektromos és elektronikai hulladékot, használt sütőolajat, gyógyszerhulladékot stb. is, és azt adjuk le a megfelelő gyűjtőpontokon pl. hulladékudvarokon. Segítséget nyújthat ebben a Humusz hulladékátvevő adatbázisa.

 

3. Amit lehet, komposztálok.

Háztartási hulladékunk kb. harmada szerves hulladék, így komposztálással jelentősen tudjuk csökkenteni a mennyiségét. Kerti és konyhai zöld javakat egyaránt lehet komposztálni, nem igényel különösebb befektetést vagy szakmai tudást, néhány szabályra kell csupán odafigyelnünk. Kerti és közösségi komposztáláson kívül lehet akár beltérben is komposztálni pl. gilisztakomposzttal. Kerti zöld hulladék elszállítására közszolgáltatás keretén belül is van lehetőség.

 

4. Elromlott eszközeimet megjavít(tat)om vagy újragondolom.

Adjunk még egy esélyt tárgyainknak, mielőtt kidobásra ítéljük őket! Javítóműhelyek még ma is léteznek, ha magunk nem tudjuk megjavítani. Nézz körül itt: javitomuhelyek.humusz.hu. Azonban tárgyakat nem csak megjavítani, de feljavítani is lehet! Például régi bútorokat újjá lehet varázsolni festéssel, díszítéssel, újrakárpitozással; a lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt. Ha pedig eredeti funkciójában már nem tudod a tárgyat használni, gondold újra! Néhány ötlet: bőröndből babaház, CD-ből poháralátét, gyümölcsös ládából polc. Egyre nagyobb divatja van a kreatív újrahasznosításnak, próbáld ki te is!

javitomuhelyekcolor

 

5. Felesleges tárgyaimnak új gazdát keresek pl. adományozás, bolhapiac útján.

Félévente tartsunk otthon lomtalanítást, és nézzük meg, melyek azok a tárgyak, amelyek épek, de mégsem használjuk őket. Ami számunkra felesleges, másnak még kincs lehet! Körbekérdezhetünk a közvetlen környezetünkben is, hogy kinek van rá szüksége, de szervezhetünk cserebere börzét, garázsvásárt vagy felkereshetünk online vagy offline bolhapiacokat is. Azonban fel is tudjuk ajánlani felesleges dolgainkat tárgyi adományként szociális vagy civil szervezeteknek, intézményeknek! Ne csak ruhában és könyvben gondolkodjunk, sok esetben függönyre, székre vagy szekrényre van a legnagyobb szükség. Online tárgyi adomány portál: www.tulsokcucc.hu

 

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi termelőket.

A friss áru önmagában meggyőző, de a hazai termelőktől való vásárlással magunk is segítjük a munkahelyek megőrzését. Választásunk így környezettudatos, hiszen a rövidebb szállítás, tárolás kevesebb szennyezéssel jár, ráadásul sokkal több lehetőségünk van csomagolásmentesen vásárolni.

 

7. Keresem a használt vagy újrahasznosított termékeket.

A szelektív gyűjtésnek kizárólag akkor van értelme, ha az újrahasznosított termékeket tudatosan keressük, ezzel tartva körforgásban az anyagokat. Az újrahasznosításnak több formája létezik, az ún. upcycling (értéknövelt újrahasznosítás) során hulladék alapanyagokból készítenek designer termékeket tervezők, művészek. Használt cikkek vásárlása nemcsak pénztárcabarát, de a hulladékká válástól is megmentesz egy tárgyat. Új termék vásárlása előtt előbb kérdezz körbe ismerőseid között, nézz körül használt termékeket árusító portálokon, üzletekben!

ujrahasznalatcolor

 

8. Kerülöm az egyszer használatos, felesleges csomagolásokat.

A csomagolási hulladék kukánknak legalább a harmadát teszi ki! A csomagolásokat általában addig használjuk, amíg a terméket hazavisszük, és kicsomagoljuk. Ez a legnagyobb erőforrás-pazarlás, így a legjobb elkerülni! Válaszd a környezetbarát, újratöltésre kerülő csomagolásokat, mint amilyenek a betétdíjas üvegek! Bár egyre fogyatkozóbb számban, de még mindig lehet benne szörpöt, bort, sört kapni, és még a csomagolás árát is visszakapjuk visszavételkor.

 

9. Ha tehetem, a közös használatot, kölcsönzést választom.

A ritkán vagy csak egy alkalommal használatos tárgyakat felesleges otthon porfogóként tárolni, használjuk ki a kölcsönző rendszerek adta lehetőségeket (pl. könyvtárak)! Ne féljünk szomszédtól, ismerőstől kölcsön kérni, és mi is osszuk meg másokkal, amit tudunk. Jól működő közösségek esetében közös beszerzésekben is meg lehet állapodni, összedobva tartósabb, jobb minőségű eszközöket is jobban megéri megvenni. És ami a legfontosabb: egy terméket lehetőleg minél többször, minél többen és minél tovább használjunk; így a hulladék is kevesebb lesz.

 

10. Nemet mondok a reklámanyagokra.

Postaládánkra írjuk ki, hogy nem kérünk reklámújságot, nyereményjátékoknál pedig olvassuk el az apró betűs részeket, ugyanis sokszor ilyenkor hatalmazzuk fel a gyártókat arra, hogy reklámleveleket küldjenek nekünk. Bevásárlóközpontokban, boltokban, különféle rendezvényeken sokszor osztanak reklámajándékokat, termékmintákat (kis adag sok-sok csomagolóanyagban). Ha nincs rá szükségünk, ne vegyük el, csak azért, mert ingyen van! Kezeljük helyén a reklámokat, és ne azok alapján hozzunk döntéseket! A reklámok sokszor az érzéseinkre hatva próbálnak meggyőzni minket, ezért fontos tájékozódással és tudatos hozzáállással felvértezni magunkat.

10pont_egyben

 

Hirdetés

Címkék: