Medvékkel és kofferrel a környezet védelmében

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-31 | 17:02· Csemete

A Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesülete (FIKSZ) egy új, környezet- és természetvédelmi foglalkoztató füzettel rukkolt elő, mellyel az óvodásokat, kisiskolásokat, illetve szüleiket és pedagógusaikat célozzák meg. Az online-, és a nyomtatott kiadvány mellett létrehoztak egy interaktív előadássorozatot is, mellyel óvodákba és iskolákba látogattak el, hogy terjesszék a környezettudatosságot.

 

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult projekt keretében megjelent a „BOCS! Medvés kalandok a környezet védelmében” című ingyenes, ismeretterjesztő kiadvány, mely a Greenius weboldaláról is letölthető. A füzeten keresztül megismerhetjük Barnát és családját, akik hazánkban is megforduló barnamedvékként mutatják be környezetünk változását és a káros emberi tevékenységek negatív hatását. Teszik mindezt játékos formában és pozitív üzenetekkel, jó példákkal ellensúlyozva.

BOCS

 

A folytatólagos mese mellett színezők, ügyességi feladatok, zöld tippek, találós kérdések és csoportos munkák is várnak a nebulókra.
Az ötletgazda FIKSZ bízik benne, hogy nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket és a pedagógusokat is meg tudják szólítani ezzel a kiadvánnyal. A környezeti nevelés már sok gyerek életében jelen van, de ha a felnőttektől ellentétes példákat látnak otthon, vagy a tanintézményben, akkor nem éri el célját a szemléletformálás. A siker érdekében a kiadványhoz kell némi felnőtt segítség és kalauzolás, így egy közös felfedezésen keresztül ismerkednek meg a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának fontosságával, a klímaváltozás hatásaival, vagy a tudatos vásárlás és a komposztálás praktikáival.

Screenshot 2018-03-29 13.48.13

 

 

Nemcsak tartalmában, megjelenésében is zöld

A 28 oldalas színes kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően fenntartható erdőgazdálkodásból készült papírra (FSC), karbonsemleges nyomtatási eljárással készült. A 3000 példányban megjelenő kiadvánnyal környezetvédelmi rendezvényeken, oktatásokon és előadásokon, illetve civil szervezeteknél lehet majd találkozni.

A hatékonyabb terjesztés érdekében ingyenesen hozzáférhető, letölthető PDF formátumban is: https://goo.gl/vUy7Ch

 

Szelektív utazókoffer

A környezetvédelem házhoz jön!

A FIKSZ környezetvédelmi előadássorozata 2018. márciusában 20 alkalommal biztosított egy zöld órát tanintézményekben, hogy interaktív bemutatóval, előadás és kisfilm vetítésével, személyes élményeken keresztül terjessze a környezettudatosságot és a helyes hulladékkezelést.

szelektív utazókoffer

A koffer tartalma:

– egy utazóbőrönd tele minden jóval,

– mini szelektív gyűjtők, feldolgozott hulladékminták,

– érdekes hulladékból készült termékek,

– komposztvizsgáló,

– ismeretterjesztő kiadványok,

– interaktív PREZI előadás.

szelektiv_utazokoffer (5)

Munkában a szelektív utazókoffer

A szelektív workshop tematikája:

– hulladék, vagy szemét?

– van-e hulladék a természetben?

– mit hova dobunk? szemléltetés a mini szelektív hulladékgyűjtőkkel,

– önvizsgálat: Mi van a táskánkban?

– egy hulladék története, kis hulladéktörténelem,

– szemétszigetek az óceánon és idehaza,

– kisfilm vetítés.

 

Screenshot 2018-03-31 17.52.45

A kiadvány és a foglalkozás létrejöttét a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

www.szelektalok.hu

 

A kiadvány impresszuma:

Készítette: Exner Nika – Hankó Gergely – Saly Erika – Virág Annamária
Illusztrálta: Kerekes Kata
Lektorálta: Fügedi Tímea
Fotók: Kabarcz Zsófia
Kiadja: Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesülete (FIKSZ)
Nyomta és kötötte: FOLPRINT Zöldnyomda

További információk: info@greenius.hu

 

Címkék: , ,