A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet. Hogyan függ össze a kidobott rántott hús és a klímaváltozás? Tarts a Gasztrohősökkel, informálódj és minimalizáld az elpazarolt élelmiszered mennyiségét te is!
Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy éhesen beszaladt a boltba, majd a hirtelen felindulásból megvásárolt élelmiszerek harmada később felismerhetetlen állapotban a kukában végezte. A probléma nem egyedi; globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ezek nagy része a szemétlerakókon végzi. “Ez nem is akkora gond, hiszen lebomlik” – gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.
“Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése egy kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz- és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni azokat, akik csökkentenék a szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.
Nemcsak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke másfélszer több, mint a világ leggazdagabb emberének a vagyona. Itthon egy év alatt “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk.
A Gasztrohősök szeretnék, ha minél többekhez eljutna a kampány híre, ezért felkérték Döbrösi Laura színésznőt, hogy álljon a kampány mellé, hiszen ő maga is elkötelezett környezetvédő.
“Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom, ezzel elpazarlom azt, amit a természettől kapok. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt”– mondta el Döbrösi Laura.
Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek.
A sajtótájékoztatót pedig a KIOSK Budapestben rendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére.
A #zerofoodwaste fogásokért, tippekért, receptekért csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste eseményéhez a Facebookon, valamint kövessétek őket az Instagramon és a gasztrohos.blog.hu-n.