Kipróbáltam, hogy nektek már ne kelljen! Ami biztos, hogy egyik módszer sem nevezhető a leggyorsabbnak és a legolcsóbbnak, de persze biztosan lehet jobban is csinálni.
A „klasszikus” természetes színezőanyagok közül kipróbáltam a kávét, a hagymahéjat, a kurkumát és a céklát. Tervben volt az áfonya is, de ezt a család megvétózta és megette. A tojás nálunk főtt tojás, de lehet persze kifújt is, ez esetben a nyers tojásokat érdemes kisebb adagokban lefagyasztani.
Hagymahéj
A nagy klasszikus. Erre az egyre időben eszembe jutott készülni és már egy hete gyűjtögettem a hagymahéjat egy dobozban. A gyerek ovijában Ágnes néni csodákra képes vele, nekem azt hiszem még van hova fejlődnöm. A művelet maga nem bonyolult, a hagymahéjakat, őket ellepő vízben legalább fél órán keresztül lobogó vízben főzzük. Egy kanál ecetet keverünk bele, hogy szebb legyen a színe, majd megvárjuk, hogy kihűljön. Ha nem így teszünk, megpattanhat a tojás héja.
Kávé
Ehhez szükségünk van úgy fél liter erős kávéra. Remekül felhasználható e célra a távoli rokontól „muszáj” ajándékként kapott kávé, amihez nagyon szépen mosolyogtunk, de soha nem fogjuk meginni, viszont annyira rossz, hogy tovább ajándékozni sincs képünk. A kávé szintén kap egy löttyintésnyi ecetet és kihűlés után jöhetnek is a tojások. A módszer állítólag fekete teával is működik, nekem sajnos az nem volt épp otthon.
Kurkuma
Abból kiindulva, hogy mennyire megfogja a gyerek etetőszékét, ha indiait főzök, reméltem, hogy a tojásnak is szép sárga színt ad. 2-3 evőkanál kurkumát főztem 1 liter vízben fél órán át, majd jött a szokásos ecet és a hűlni hagyás.
Cékla
Szintén nagy reményeket fűztem hozzá, ismerve ragaszkodását a gyerekruhákhoz. Talált leírások szerint reszelni kellett volna, de arra nem vett rá a lélek (azaz inkább a szanaszét fröccsenő céklacseppek takarítása tartott vissza), így inkább héjastól apróra vágtam és a szokott recept szerint fél órát főztem, majd jött az ecet.
Az eredmény
50% katasztrófa, 50% barna. A hagyma és a kávé remekül működik, a cékla és a kurkuma ebben a formában nem.
Közben megtudtam, hogy szappanos vízzel kellett volna lemosni a tojásokat, és van, amit egy éjszakát is áztatni kell. Ez egy újabb bizonyéték arra, hogy a neten fellelhető cikkek csak születnek és átíródnak, de nem nagyon próbálja ki őket senki. Szóval aki így szeretne tojást festeni kérdezzen meg valakit, aki ezekkel a módszerekkel már sikereket ért el, vagy elégedjen meg a barna tojásokkal.
Addig is marad a dekupázs és az ételfesték. 🙂